Å ha publikum på tribunen skaper en egen stemning. Deres entusiasme smitter og det er noe helt spesielt å ha publikum som heier på. Publikumssvikt er ikke bare et problem for fotballen, det er også et problem for andre idretter. Årsakene er mange og det er ikke så enkelt å finne løsninger, hvis det i det hele tatt er noen løsninger.

Tribuner

Det er gjort mye med tribunene de siste årene på de store stadionene. Likefult så er en tribune noe helt annet enn å sitte hjemme i en godstol. Stolen man sitter på er gjerne plastoler så dette kan være slitsomt for rumpen. Dette gjør ingenting så lenge man blir underholdt av spillerne og det spilles underholdende fotball. Det er heller ikke så enkelt å gjøre noe med slike stoler. Stolene må være enkle å rengjøre og de må sitte godt fast. Så det har alltid vært en del av opplevelsen å sitte på dårlige stoler på en tribune. Nå er det dessverre ikke så mange som klarer å sitte slik lenger.

Fasiliteter

En fotballkamp varer litt og man vil jo gjerne ha litt mat og drikke mens man sitter der. På fotballstadioner så er det ofte en enkel servering, gjerne folk som går oppe på tribunen og selger mat og drikke eller en liten kiosk. Maten er ikke 5-stjerners, men det er fungerer. Etter å ha spist og drukket litt må man gjerne på do. Toalettene har blitt oppgradert mange steder, men det er likevel snakk om relativt mange personer som skal dele svært få toaletter. Dette er noe fotballfans har vært vant til, men flere og flere velger å heller være hjemme så de kan gå på sitt eget toalett.

En ny generasjon fans

Man kan på mange måter snakke om at det nå er en ny generasjon med fans som vokser opp. Mange av dem har kanskje vært med sine fedre på fotballkamp, men det er også mange som ikke har vært på kamper før. De som ikke har vært med på kamper før blir gjerne litt overrasket over hvor harde setene er, at det er kaldt og alt det andre som man kan forvente på en tribune. Ofte foretrekker disse å sitte hjemme i en komfortabel stol og med alt i nærheten. De har ikke samme vanen med å gå på kamp som generasjonene før hadde.

Alt sendes på TV

Det er selvsagt viktig for klubben og spesielt klubbens økonomi at kampene blir sendt på TV. Uten dette så vil de ikke kunne få reklameinntekter. Sponsorer er opptatt av at deres merke skal være synlig og at flest mulig skal se dette. Hvis ikke sponsorens navn og bilder kommer opp på tv-skjermen og knyttes til noe positivt, så får de ingenting igjen for pengene de har investert. Så selv om klubbene ønsker å ha publikum på tribunen, så tjener de aller mest på å få kampene sendt på tv.